Lite kärlek

november 25, 2023 i Jag hissar

Det här är ett riktigt lyxsmör! Närproducerat, opastöriserat och ekologiskt. Vad mer kan man begära? Det här är inget smör man steker i eller brer på mackan. Det här ska avnjutas rätt upp och ner för sig själv, eller möjligtvis till en god köttbit.

Köpte smöret på Green Matmarknad här i Malmö och har hört rykten om att det även går att få tag på i Helsingborg. Kilopriset ligger på ca 450:- och görs i liten skala. Därav benämningen lyxsmör.

På hemsidan kan man läsa följande:

Tolånga smör är ett mikromejeri i Tolånga som drivs av Louise Andersson. Smöret tillverkas av ekologisk och opastöriserad grädde som jag först separerar från skummjölken och sedan syrar. Smöret kärnas, tvättas och knådas och smaksätts slutligen med ekologiskt obehandlat havssalt från Camargue.

Opastöriserat och syrat är smöret främst för den goda smakens skull. Vid syrningen försvinner dessutom en del av mjölksockret (laktosen) vilket innebär att ett syrat smör innehåller mindre socker än ett osyrat smör. Smör som tillverkas av opastöriserad ekologisk mjölk får alltid en lokal prägel beroende på vad djuren har ätit och i sin tur också på vilka geologiska och klimatmässiga förutsättningar som finns i det område man verkar. Smöret skiljer sig något i smak, färg och konsistens sommar- respektive vintertid eftersom korna går ute och betar hela sommaren. Det är detta som är så spännande.

Råvaran, komjölken, hämtar jag hos Helena och Tommy som driver en ekologisk gård i Tolånga.

Jag älskar smör och jag älskar bra råvaror. Min ambition är att göra något som alla tjänar på – du som äter och förhoppningsvis får en positiv matupplevelse, djuren som får gå ute och beta, landskapet som hålls öppet och artrikt, bygden som får leva, miljön som får lite mindre utsläpp att dras med och jag som får arbeta med händerna… och äta hur mycket smör jag vill.

Länk hittar du här.