När fastan blir till svält

november 29, 2023 i Periodisk fasta

Periodisk fasta. Har galet kluvna känslor för detta ämne. Jag tror det är ett bra verktyg om man har ett sunt förhållande till mat, och om man på detta sätt vill plocka ett par kilo, eller bara göra det i ett må bra syfte. Vad jag inte gillar med det här, är att många ätstörda tjejer, och tjejer som vill gå ner i vikt SNABBT, har fått ett slags bekräftelse på att det är okej att skippa måltider. Det är okej att inte äta. Och ja, det kan det vara. Så länge du har ett sunt förhållande till mat. Trust me, för jag har själv tillhört den ätstörda skalan, stora delar av mitt liv.

Om man dagligen hoppar över en måltid, kommer kroppen ganska snabbt ställa in sig på att den får mindre energi. Vad händer då? Jo ämnesomsättningen SJUNKER. Kroppen ställer in sig på svält - går på sparlåga för att klara svältperioden. Om man inte får tillräckligt med energi från maten, var plockar kroppen då ifrån? Våra fettlager - check. Men den börjar även tugga på våra muskler - vilket man absolut inte vill. Muskler vill vi ju ha - då muskler höjer förbränningen. Vi har alltså redan fått en lägre förbränning tack vare att vi äter mindre, men nu sänker vi den ytterligare - då vi börjar bryta ner våra muskler…Det kanske inte är så smart att köra PF on a daily basis?
Ska man inte fasta då? Jo visst kan man göra det. Men inte varje dag…

Och måste man nu göra det varje dag, får man se till att kompensera det förlorade energiintaget vid senare måltider - för att svälta sig ner i vikt är inte den rätta lösningen.